Meillä on suuri etuoikeus ratsastaa tallilla, jossa käy kaikille sopivaa valmentajakaartia. Tuomas Jauhiainen on yksi heistä. Tuomaksella on itsellään Keskimäen hevostila Kuopion kupeessa ja hän käy kotitallillamme noin kerran kuussa valmentamassa esteratsastuksen tiimoilla. 

     Itse ratsastan ryhmässä, jossa on estepuolelle haluavia ja siinä vasta-alkajia. Vaikka olen aina esteitä hypännyt ja siitä tykännyt enemmän kuin kouluratsastuksesta lajina, on tekniikka se jota ehdottomasti haen Tuomaksen tunneilta lisää. Esteet on pienempiä, kuin muissa ryhmissä, mutta muutoin tehtävät on samat. 

     Ensimäisellä kerralla sain kuulla kuinka ponini on laiska, mutta innostuu selvästi esteillä. Totta, mä tiesin tämän ja lupasin kiinnittää vauhtiin enemmän huomiota. Noh tällä kerralla vauhtia oli enemmän kuin viimeksi, mutta vielä enemmän saa isitä vauhtikahvaa kääntää. Silti Tuomas oli sitä mieltä, että poni on selvästi hypännyt ennenkin, sillä tekniikka on hyvä ja suoriutuu pienelläkin vauhdilla esteestä todella hyvin pudottamatta. Ensi kerralle lupasin sitä vauhtia taas kasvattaa. Mutta mikä fiilis se onkaan, kun onnistuu tämän ikäisenä. Lupasin itselleni, että tän mä hoidan kotiin parhaani  mukaan ja sen mä myös teen. Ihan itseni takia. Toteutan aikuisiällä  l a p su u d e n h a a v e t t a n i  ja olen siitä ylpeä sekä iloinen, että olen tämän mahdollisuuden saanut. pysty.jpg

     Aiheena meillä oli  t e k n i i k k a.  Ensin teimme jokainen vuorollaan     pystyesteelle tullen voltti ja hyppy. Tämä 4 kertaa lämmittelynä. Tämän jälkeen siirryimme tulemaan jumppasarjaa. Tässä olisi itsellä saanut olla parempi tatsi ja vauhti sillä jumppiksella vähän laukka tippui raville. Mutta sitten kun tehtiin toisella pitkällä sivulla olevalle pystylle tie niin, hei, ponihan ihan hyppäsi ja tuli hyvää vauhtia jo. Seuraavana olikin vuorossa jumppasarja, kääntö heti vasemmalle kavaletille, päädyn kautta tie pystylle jonka jälkeen jatkettiin suoraan jumppasarjalle. Poni handlaa hyvin tämmöset tehtävät, mutta se vauhti, se vauhti. Tulee pystylle hyvin, menee kevyesti yli, jatkaa laukassa, mutta hiipuu heti kun edessä on "vain" kavalettisarja. Selviää kyllä ravissakin nämä, mutta rytmi tahtoo olla ratsastajalle hankalampi kuin laukassa.  Tämän jälkeen hypättiin toisella pitkällä sivulla olevaa pystyä, ja kaarrettiin vaan takaisin, mentiin kolme kertaa peräkkäin. Pystyn alla oli muurin palasia kaksi. Tämä este saa ponin joka kerta vauhtiin, saa suoralla vauhtia hyvin ja menee korvan höröllään, itse täytyy vain istua tiiviisti loppuun saakka, ettei ponnistus lähde liian kaukaa. Kun istten näistä oltiin kaikki selvitty, tehtiin rataa. Hyvin poni se selviää ja tästä on hyvä jatkaa. 

     Tyttären ryhmä teki samaa, mutta heillä lisänä oli okseri. 

 

mette-okseri.jpg

mette-pysty.jpg